neděle 9. února 2014

Domácí housky Romana Vaňka








Taky máte rádi vůni doma pečených houstiček, rohlíků, chleba...? Kdo by neměl. Po mnohém zkoušení a hledání ideálního receptu na houstičky mám jasno. Nejlepší jsou podle receptu z kuchařky Romana Vaňka, Poklady klasické české kuchyně.  Jsou krásné, křupavé, nadýchané, báječné...

Suroviny :

500 g hladké mouky
275 ml mléka
50 g másla nebo sádla
1/2 kostky čerstvého droždí
15 g soli
na posypání hrubou sůl, mák, kmín, semínka

Postup:

Do teplého mléka přidám lžičku cukru, rozdrobené kvasnice, zamíchám a posypu lžící mouky. Nechám vzejít kvásek který pak přidám k osolené mouce. Přidám máslo a zbytek mléka. Vypracuji pružné těsto. V robotu asi 10 minut. Těsto nechám na teplém místě vykynout. Trvá to asi hodinu. Předehřeji troubu na 230ºC a postavím do ní misku s vodou, tak aby se housky pekly ve vlhkém prostředí.
Upletu housky. Před pečením potírám vodou a sypu tím, co mám po ruce : mák, hrubá sůl, sezamová semínka...
Po 15 minutách, až zezlátnou mám pečeno.
Můžete nahradit část hladké mouky, moukou celozrnou. Můžete přidávat semínka přímo do těsta. Místo mléka dejte pivo a máte krásné pivní rohlíčky. Je to jen na vás.

Tak dobrou.....



Žádné komentáře:

Okomentovat