Je to ten nejjednodušší dort na světě a přitom je báječný. Nemám ráda suché korpusy a tenhle rozhodně není. Je příjemně vláčný i bez krému, jen s čokoládovou polevou nebo posypaný moučkovým cukrem .
Suroviny:
105 g hořké čokolády
2 lžíce silné kávy
52,5 g másla
3 vejce, rozdělená
100 g krystalového cukru
špetka soli
1 lžíce cukru do bílků
50 g polohrubé mouky
Poleva:
60 g hořké čokolády
2 lžíce rumu nebo kávy
90 g másla
Forma o průměru 18 - 20 cm
Postup:
Předehřeji troubu na 175 stupňů. Formu vyložím pečícím papírem a vymažu máslem. Čokoládu a kávu rozpustím na páře. Do rozpuštěné čokolády vmíchám máslo. Bílky šlehám v robotu se solí. Když jsou polotuhé přidám lžíci cukru. Stejně tak žloutky, šlehám a pomalu přidávám cukr dokud směs nezhoustne a není světle žlutá.
Do žloutků stěrkou přimíchám vlažnou čokoládu. Když je řádně vmíchaná přidám opatrně 1/4 bílků. Pak 1/4 mouky. Pak bílky. A tak střídavě, dokud bílky i mouku nespotřebuji.
Dám těsto do formy, opatrně klepnu, aby se těsto usadilo.
Peču 25-30 minut ve středu trouby. Dort je hotový když zapíchnutá špejle 3 cm od okraje je suchá, ale ve středu musí mít špejle jako olejnatý povlak s trochou čokolády. Dort vyndám, nechám ve formě 10 minut odpočívat. Pak ho přendám na mřížku až úplně vychladne.
Rozpustím
čokoládu s rumem nad parou. Sundám a vmíchám máslo. Ponořím
nádobu do studené vody a míchám dokud se směs nevychladí. Pak
má krásnou konzistenci na potření dortu.
Tak dobrou.....
Žádné komentáře:
Okomentovat