čtvrtek 19. února 2015

Le Marquis avec Glacaqe au Chocolat Julia Child - Čokoládový piškotový dort s čokoládovou polevou



Je to ten nejjednodušší dort na světě a přitom je báječný. Nemám ráda suché korpusy a tenhle rozhodně není. Je příjemně vláčný i bez krému, jen s čokoládovou polevou nebo posypaný moučkovým cukrem .


Suroviny:

105 g hořké čokolády
2 lžíce silné kávy
52,5 g másla
3 vejce, rozdělená
100 g krystalového cukru
špetka soli
1 lžíce cukru do bílků
50 g polohrubé mouky

Poleva:

60 g hořké čokolády
2 lžíce rumu nebo kávy

90 g másla

Forma o průměru 18 - 20 cm

Postup:

Předehřeji troubu na 175 stupňů. Formu vyložím pečícím papírem a vymažu máslem. Čokoládu a kávu rozpustím na páře. Do rozpuštěné čokolády vmíchám máslo. Bílky šlehám v robotu se solí. Když jsou polotuhé přidám lžíci cukru. Stejně tak žloutky, šlehám a pomalu přidávám cukr dokud směs nezhoustne a není světle žlutá.
Do žloutků stěrkou přimíchám vlažnou čokoládu. Když je řádně vmíchaná přidám opatrně 1/4 bílků. Pak 1/4 mouky. Pak bílky. A tak střídavě, dokud bílky i mouku nespotřebuji.
Dám těsto do formy, opatrně klepnu, aby se těsto usadilo.
Peču 25-30 minut ve středu trouby.  Dort je hotový když zapíchnutá špejle 3 cm od okraje je suchá, ale ve středu musí mít špejle jako olejnatý povlak s trochou čokolády. Dort vyndám, nechám ve formě 10 minut odpočívat. Pak ho přendám na mřížku až úplně vychladne. 
Rozpustím čokoládu s rumem nad parou. Sundám a vmíchám máslo. Ponořím nádobu do studené vody a míchám dokud se směs nevychladí. Pak má krásnou konzistenci na potření dortu.



Tak dobrou.....

Žádné komentáře:

Okomentovat