čtvrtek 9. dubna 2015

Ovocný koláč z křehkého těsta



Křehké těsto je jednoduché a velmi vděčné. Když ho umíte, máte nekonečné množství možností jak ho plnit. Vynechte cukr a upečte si slaný quische. Upečte těsto na půl, naplňte náplní a zapečte. Upečte těsto úplně a koláče plňte za studena. Je to na vás.

Já ho dnes upeču úplně a naplním broskvovým kompotem / maminka mě zásobuje, ale už se těším na čerstvé/ a krémem z pudinku a tvarohu.


Suroviny:

těsto:
180 g hladké mouky
2 lžíce cukru
1/4 lžičky soli
120 g másla
45 g rostlinného tuku
5 lžic studené vody

náplň:
1 plechovka broskví

krém:
400 ml mléka
1 vanilkový pudink
1 měkký tvaroh ve vaničce
cukr podle chuti
1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

Nejprve si připravím těsto které dám na hodinu odpočinout do mrazáku. Mouku, sůl, cukr, máslo a tuk dám do misky a udělám drobenku. V ruce nebo v robotu. Potom přidám vodu a zpracuji těsto. Přendám na vál posypaný moukou a hranou dlaně prohnětu aby se tuk dobře spojil s moukou. Dám odpočinout.
Po odpočinutí dám upéct. Troubu předehřeji na 200 stupňů. Těsto vyválím na sílu zhruba 3 mm. Je nutné válet rychle, těsto je plné másla, které se rozehřívá. V průběhu válení těsto podsypávám a otáčím.
Vyválené dám do formy, zakryji pečícím papírem a zasypu hrachem. Dám péct na 5 minut. Pak odstraním papír a fazole, těsto propíchám vidličkou a nezakryté peču ještě 10 - 13 minuty. Nechám zcela vychladnout. Naplním krémem a ovocem. Poliji rozpuštěnou čokoládou.

Krém:

Pudink uvařím podle návodu. Zcela vychladlý pudink vyšlehám s tvarohem a vanilkovým extraktem.


Místo broskví jahody? Super, příště.

Tak dobrou.....




Žádné komentáře:

Okomentovat