Taky
máte rádi vůni doma pečených houstiček, rohlíků, chleba...?
Kdo by neměl. Po mnohém zkoušení a hledání ideálního receptu
na houstičky mám jasno. Nejlepší jsou podle receptu z kuchařky Romana Vaňka, Poklady klasické české kuchyně. Jsou krásné, křupavé, nadýchané, báječné...
Suroviny
:
500
g hladké mouky
275 ml mléka
50 g másla nebo sádla
1/2 kostky čerstvého droždí
15 g soli
275 ml mléka
50 g másla nebo sádla
1/2 kostky čerstvého droždí
15 g soli
na
posypání hrubou sůl, mák, kmín, semínka
Postup:
Do
teplého mléka přidám lžičku cukru, rozdrobené kvasnice,
zamíchám a posypu lžící mouky. Nechám vzejít kvásek který
pak přidám k osolené mouce. Přidám máslo a zbytek mléka.
Vypracuji pružné těsto. V robotu asi 10 minut. Těsto nechám na teplém
místě vykynout. Trvá to asi hodinu. Předehřeji troubu na 230ºC a postavím do ní misku s vodou, tak aby se housky pekly ve vlhkém prostředí.
Upletu housky. Před pečením potírám vodou a sypu tím, co mám po ruce :
mák, hrubá sůl, sezamová semínka...
Po
15 minutách, až zezlátnou mám pečeno.
Můžete
nahradit část hladké mouky, moukou celozrnou. Můžete přidávat
semínka přímo do těsta. Místo mléka dejte pivo a máte krásné pivní rohlíčky. Je to jen na vás.
Tak
dobrou.....
Žádné komentáře:
Okomentovat