neděle 9. února 2014

První Macarons




Je to první pokus, kterému předcházelo mnoho hodin strávených na internetu, pročítání receptů, sledování videí. Nakonec jsem se rozhodla pro recept od Chez Lucie. Bylo to nejrozumnější řešení, vzhledem k jejím zkušenostem. Je půlnoc, mám napečeno. Jeden malý plech totálně pohořel, ale ten velký je nádherný. Tetelím se blahem. První pokus a je to zázrak. Opravdu se nemusím stydět. To samozřejmě není záruka, že to tak bude vždycky. Jak někdo napsal na svých stránkách, na Macarons mají vliv i povětrnostní podmínky na Severním pólu. Asi jsou dnešní noc příznivé. Pro mě tedy určitě.

Macarons:

90g bílků - odleželé v lednici 2 dny
25g cukru krupice
200g cukru moučka
110g mandlí

Čokoládová ganache:

100 g hořké čokolády 70% Lind
100 ml smetany minimálně 30% ne trvanlivá

Postup:

Na skořápky promíchám ve foodprocesoru moučkový cukr s mandlovou moukou (kupuji v Lidlu, 200g za 39 Kč), kterou prosypu přes jemné síto. Studené bílky vyšlehám. Nejprve pomalu, pak zvýším rychlost. Na dvakrát přidám krupicový cukr a šlehám. Je nutné dávat pozor, aby se bílky nepřešlehaly nebo nenašlehaly málo. Musí držet špičky. Sníh opatrně smíchám s mandlovou moukou a cukrem, kterou přidám na třikrát. Opět je nutné míchat opatrně, ale svědomitě. Jak vypadá správná konzistence. Těsto udělá špičku, která se pomalu vrací. Na plech dám pečící papír nebo folii, naplním cukrářský sáček, který jsem opatřila širokou koncovkou a nastříkám kolečka velká asi 4 centimetry. Opatrně bouchnu plechem. Velmi opatrně. Kolečka nechám zaschnout tak 30 minut. Troubu předehřeji na 150°C, peču 10 minut. Sundám makronky z plechu i s pečící folii, nechám vychladnout. První nepovedenou várku jsem pekla ne 160°C, 12 minut a bylo to moc. Záleží hodně na troubě, je třeba vyzkoušet.

Na čokoládovou ganache zahřeji smetanu. Nesmí se vařit. Smetanou zaliji nalámanou čokoládu, nechám rozpustit  a vyšlehám do hladka. Nechám vychladnout a cukrářským sáčkem plním Macarons. Nechám 2 dny odležet.


S Macarons se dá vyhrát. Různé chuti, různé barvy. Budu zkoušet dál a moc se těším na červené s malinami a bílou čokoládou.

Ještě tip na pěkné video.



Tak dobrou.....

Žádné komentáře:

Okomentovat