úterý 22. července 2014

Toustový chléb podle Cuketky


Máme rádi sendviče. Tak proč si na ně chléb neupéct? Není nic jednoduššího. Podle Cuketky to šlo dobře. Recept je velmi jednoduchý. Cuketka má recept velmi detailně popsaný. První pokus. Trochu tmavší než má být, musím zkrátit dobu pečení, ubrat trochu cukru (manželovi připadal moc sladký) a přidat trochu soli (opět podle manžela :-)). Jinak moc dobrý. Jen ten hříbeček mi nevyběhl jak měl, ale příště bude líp.

Suroviny:

250 g hladké pšeničné mouky 
20 g cukru 
5 g soli  
3 g instantního droždí 
158 g plnotučného mléka   
26 g rozpuštěného másla 
22 g vejce 

Postup:

Smíchám všechny suché suroviny, přidám rozpuštěné máslo, vlahé mléko a vejce (zbytek nechám na pomazání). Pečlivě smíchám. A teď je to na vás. V ruce nebo v robotu. Zásadně platí : těsto se nesmí lepit na stěny, musí být hladké a vláčné, na povrchu trochu vlhké.  Trvá to asi 10 minut. Když se těsto stále lepí, opatrně přidejte mouku. Nepřežeňte to, nesmí to být suchá, tuhá koule. 
První kynutí: vezmu čistou misku, vymažu olejem, vložím těsto, které v míse otočím, aby se také povrch těsta pokryl olejem. Zakryji folií a nechám na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto se musí zdvojnásobit. 
Druhé kynutí: Těsto vyndám na vál, vymačkám z něj vzduch. Vznikne kulatá placka. Tu pak překládám a válím do válečku, který se vejde do formy. Dobrý návod je zde. Chce to cvik. Mě to moc nejde, ale bylo to poprvé. Formu (hranatý srnčí hřbet) vymažu olejem, vložím vytvarované těsto a nechám opět hodinu kynout. Mezitím předehřeji troubu na 180°C. Když těsto opět zdvojnásobí objem, velmi opatrně potřu povrch zbytkem vajíčka a dám péct. Pekla jsem 45 minut, ale bylo to moc. Je nutné pohlídat pečení podle trouby. 


Tak dobrou .....




Žádné komentáře:

Okomentovat