středa 30. července 2014

Základní bílý chléb Jamieho Olivera




Tohle těsto můžete použít na chléb, pizzu i jiné pečivo. Přidejte bylinky, sýr nebo čokoládou. Prostě jak vám chutná. Já jsem těsto rozdělila, upekla Ciabattu a pizzu.

Suroviny:

1 kg hladké mouky nebo půl hladké a půl semoliny
3o g čerstvého droždí nebo 21 g sušeného (3 sáčky po 7 g)
2 lžičky medu nebo cukru
30 g soli
625 ml vlažné vody
trocha mouky nebo krupice na poprášení

Postup:

V robotu smíchám mouku, sůl a cukr. Droždí rozpustím ve vlažné vodě a přiliji k suché směsi. Robot mi vypracuje hladké vláčné těsto. Trvá to asi 10 minut. Nechám zakryté utěrkou kynout asi hodinu. Po prvním kynutí těsto vyndám na válek, vybouchám z něj vzduch a vytvaruji chleba. Nechám znovu kynout, stačí asi 33 minut. Peču asi 25 minut v rozpálené troubě na 180 °C. 

Ciabata: 

Po prvním kynutí do těsta zapracuji 6 lžic dobrého panenského olivového 
oleje. Vypracuji nižší, širší bochníky a nechám nakynout. Peču asi 25 minut v rozpálené troubě na 225 °C.

Pizza: 

Vyválím pizzu, obložím vším co mám ráda. Peču asi 25 minut v rozpálené troubě na 225 °C.

Žádné komentáře:

Okomentovat